Banane su zdrave i imaju brojne benefite ukoliko se svakodnevno konzumiraju i ovo su neki od razloga zbog kojih bi trebalo da ih jedete svaki dan za doručak.

  • Daju energiju

Banane u sebi sadrže tri vrste šećera – fruktozu, sarkozu i glukozu, ali su pune i vlakana i baš ovo je kombinacija koja ima odličan efekat na naše telo i daje mu energiju za ostatak dan. Banane su efektnije i zdravije od bilo kog energetskog napitka koji je pun šećera i iz tog razloga je dobro pojesti bananu kada nam padne energija. Utiču na poboljšanje raspoloženja i više od sat vremena nakom njene konzumacije energija nam je na višem nivou. Dobro je pojesti je ujutru za doručak u ovsenoj kaši ili nakon nekog drugog sličnog doručka.

Čokoriki kaša, u koju ide banana
  • Poboljšavaju koncentraciju

Novija istraživanja pokazala su da konzumiranje banane utiče dobro na našu koncentraciju. One sadrže minerale koji imaju pozitivan uticaj na naše moždane ćelije, a ukoliko se pojede jedna bananu za doručak biće bolja koncentracija u nastavku dana.

  • Regulišu krvni pritisak i zdravlje srca

Banane sadrže veoma malo soli i pune su zdravih ugljenih hidrata, a to deluje pozitivno na naše srce i na regulaciju krvnog pritiska. Bogate su kalijumom, a redovnim unosom kalijuma u organizam obezbeđujemo normalne otkucaje srca i redovan krvni pritisak.

  • Pomažu pri mršavljenju

Banane su bogate vlaknima, ne sadrže holesterol niti masnoće i prosečna banana ima oko 110 kalorija. Svi ovi hranljivi sastojci u kombinaciji sa drugima obezbeđuju potpun obrok i osećaj sitosti što pozitivno utiče na našu liniju. Pored doručka, mogu biti dobre i za užinu jer drže sitim par sati.

Banana je takođe dobra i u borbi protiv celulita, jer pomaže da se oslobodimo viška vode koju imamo u organizmu, a pomažu nam i pri sagorevanju masti.

  • Ublažavaju simptome depresije

Kako vitamin B i triptofan deluju na povećanje serotonina, na taj način se povećanjem hormona sreće borimo protiv depresije. Banane su bogate vitaminom B i naučnim istraživanjema je utvrđeno da može da ublaži simptome ove bolesti, kao i da smani nivo stresa.

  • Pomažu u borbi protiv različitih bolesti

Zbog grvožđa kojim je banana bogata, stimuliše stvaranje hemoglobina u krvi i na taj način pomaže u borbi protiv anemije.

Kao što smo rekli, bogate su kalijumom, a dovoljnim unosom kalijuma i smanjenim unosom soli utiču na smanjenje rizika od moždanog udara.

Prema japanskoj studiji, zrelije banane (one koje imaju tamnije tačke po kori) proizvode supstancu TNF koja uništava ćelije kancera.

Puteriki ovsena kaša

Banane su jedan od glavnih sastojaka skoro svih naših slatkih kaša. Pored banane i ovsenih pahuljica, tu su med ili fruktoza, orašasti plodovi, razno voće… a šta sve imamo u ponudi možete pogledati u meniju.  Vidimo se u Narodnog fronta 54 u lokalu, a možete nas pozvati i na broj telefona 060 423 54 54.

Kalimera, jedana od najpopularnijih kaša
Categories: Uncategorized