Zdrav doručak tačnije kaše od žitarica nije nešto što se vezuje za noviju istoriju. Ovakav doručak, koji dugo drži sitim se jede od pamtiveka, a mi ćemo u kratkoj pričici koja sledi napisati od kada potiče ovaj doručak i kako smo došli na ideju za ime.

Izvor Wikipedia – Naslika William Hemsley

Američki farmer je pre nekoliko stotina godina pre odlaska na njivu shvatio da je osnova uspešnog dana, za koji mu treba dosta snage, jak i zdrav doručak koji će ga dugo držati sitim. Došao je do zaključka da to treba da budu žitarice, a posle i produkti od žitarica. Zašto? Zato što je istraživao i shvatio da istorija kaša datira mnogo, mnogo pre Amerike ili su mu možda tu naviku preneli njegovi preci.

Setite se velikih imperija i osvajača. Najbitnije za njihovu snagu, izdržljivost, fokus i koncentraciju su bili njihovi obroci. Ali kaše od žitarica ne datiraju ni od tada, već hiljadama godina pre.

Još u neolitu su se kuvale žitarice u vodi i to se serviralo uz drugu hranu, povrće, ono što ulove ili voće koje im je bilo dostupno. Sve to im je davalo dosta snage za dnevne aktivnosti koje su obavljali. Doručak je najvažniji obrok i zato ga nikako ne treba preskakati i treba birati onaj koji nas neće učiniti tromima već nam dati snage i energije za celo jutro.

To se nakon njih prenosilo dalje pa su čak i Rimljani, Vikinzi i drugi evropski osvajači koristili kaše kako bi imali dovoljno snage za svoje borbe. O njihovim rezultatima ne moramo pričati. Dalje se to nastavilo i došlo i do onog američkog farmera, pa i do današnjih dana.

Zato i ne čudi da je ovaj vid ishrane sve popularniji, a pisali smo ranije i o njegovim benefitima.

Ovaj naš američki farmer je zapravo došao iz Nemačke, sa sobom je poneo naviku da jede kaše i žitarice za doručak. To ga je držalo dugo sitim i pomagalo da bude visoko produktivan. Tako je on te dobre navike nastavio da prenosi dalje i one su stigle i do nas.

Zbog njega smo i mi odlučili da se naš lokal zove Kascha sa SCH. Nekima to stvara zabunu, neki čitaju pogrešno, ali vremenom će svi shvatiti i možda kroz ovu pričicu i zapamtiti.

Bilo kako bilo, treba da biramo onaj doručak koji najviše prija našem telu, jer je takav doručak zapravo zdrav doručak. Ako nekad i prekršimo pravila, nije ništa strašno, samo je bitno ne kriviti se i nastaviti dalje. Bitno je napraviti balans.

Categories: Uncategorized