Alarm zvoni u daljini i postaje sve bliži dok snovi blede i sve mi je jasnije da je vreme da se budim za posao. Naravno, tu je i ono staro dobro odlaganje alarma. Ostavljam prostora da ga nekoliko puta odložim i time ne stižem jutro da posvetim sebi.

Izlazim iz kreveta, obavljam jutarnje rituale, pakujem torbu i krećem na posao. Ništa ne stižem, kao i obično. Kafu ću na poslu, a doručak ću da pokupim negde usput. 100 puta već govorim sebi, ješću nešto zdravije, spremiću sebi, kad već nema nigde da se kupi. Nikad ne stižem. Kada ću misliti o sebi ako ne sada?

Doručak obavljen na brzinu, težina u stomaku i pomalo osećaj krivice. Tražim opravdanja i uvek mi dobro ide. Posle toga obavezno kafa, jer me je doručak uspavao i nije mi do posla sada. Tešim se da je i to bolje nego preskočen doručak i nastavljam dalje kroz dan.

Zdrav doručak je onaj doručak nakon koga se osećamo dobro, sito, lagano, bez neke nadutosti, težine u stomaku ili pospanosti. Teška hrana nas čini tromima i stvara nam želju da se vratimo nazad u krevet, ali tu je kafa i ponovo sam u igri.

Ovakvo ponavljanje danima preraste u naviku, a navika je čudo. Odluka je veoma jaka da menjam navike koje mi ne služe i menjam ih od sada. Ne od prvog, ne od ponedeljka, a ne ni od sutra, nego prelazim na zdrave navike, zdrav život od ovog trenutka. Postepeno, ne odjednom. Prva stavka biće zdrav doručak. Ipak je on najbitniji obrok. Ovsene kaše, one prave od ovsenih pahuljica, svežeg ili odmrznutog voća, zaslađene sa medom, sa dodatim lešnicima, crnom čokoladom i još nekim drugim sastojcima. Sve što već dugo planiram, a nikako da sprovedem u delo.

Posao se završio. Ceo dan razmišljam o svojoj odluci. Ne prispitujem se, nego onako sa ushićenjem čekam da krenem da je primenjujem. Odmah u povratku kući odlazim u zdravu hranu, kupujem potrebne sastojke. Frižider je pun voća, kao i svakog leta. Tu su borovnice, maline, breskve,… Tu su i banane, koje mi uvek dobro dođu za užinu. Poješću jednu posle posla, da prekratim do večere.

Ujutru od ozbuđenja, koje me od juče drži ni ne znam šta je odlaganje alarma već odmah ustajem na prvih 5 sekundi melodije alarma. Obavljam jutarnje rituale i uvrštavam novi – ovsenu kašu. Bila je ukusna i veoma sita, a ja taj dan u zanosu i poletu kao da sam na novom poslu.

Ovsena kaša sa breskvama bez šećera. Foto by kascha.rs

Narednih nedelju dana me je volja držala i bila istog intenziteta. Nedelja nakon toga je bila malo teža, bilo je padova i želje da se ostane do poslenjeg poziva u krevetu, ali je nekako preovladala volja i snaga. Prvih mesec dana je prošlo i svakodnevno je tu bilo dobrih kombinacija za zdrav doručak i čak i kada dosade slatke, nastajale su i slane ovsene kaše. Nakon prvog tu je i drugi mesec, a ubačene su i žitarice, proso i heljda, a ponekad i pšenica.

Nakon prva tri meseca sve je dalje bilo lakše i zdrav doručak je postao novi ritual. Nije bilo razloga za suprotno jer je davao sitost, snagu, bolju koncentraciju, energiju za celo jutro, pa čak ni užina mi nije trebala. Od tada je prošlo nekih 2 godine i ja se osećam puno bolje. Već razmišljam kako bi trebali ovo svi da probaju, a ponekad spomenem u društvu, onako indirektno bez nametanja svog stava. Svako treba da jede ono od čega se oseća dobro i treba da sluša svoje telo, pa je zato pre svega zdrav doručak onaj koji vam daje dovoljno energije i snage, bolju koncentraciju i nakon koga se ne osećate tromo. Možete na blogu pogledati zašto se preporučuju ovsene pahuljice za doručak.

Nakon toliko vremena sa novim navikama i mog zadovoljstva ovom hranom shvatam da ovakav obrok nigde u gradu ne može da se pojede. Možda u par restorana negde u ponudi i ovo može da se nađe, ali svakako nije primarno jelo tamo. Odlučujem da otvorim prvi lokal u gradu gde mogu da se pojedu prave ovsene kaše i žitarice. Ono što je proteklih godina meni davalo sitost sada se nalazi u meniju i svako može da ga kupi. Slane i slatke kaše, proso i heljda, kombinacije kaše i šejka i zdravi sokići bez šećera i veštačkih zaslađivača.

Tako smo došli i do ovog lokala u Narodnog fronta 54 u Novom Sadu.

Svaki početak je težak, ali vizija je ispred svega, kao i istrajnost. Naravno i cilj ne treba izgubiti iz vida, a cilj je da se ovde okupe ljudi koji vole ovako da se hrane ali ne stižu da spreme sebi doručak pre posla. Za to postoji mnogo opravdanih razloga i mi to znamo. Neko vežba ujutru, neko vodi decu u školu, vrtić, neko je radio do kasno na nekom projektu i ne može baš da porani, neko voli da ga doručak čeka na poslu i još mnogo toga.

Stalo nam je da i oni koji imaju želju da promene nešto mogu u nama da nađu rešenje, ali i oni koji sa vremena na vreme žele promenu nas vide kao dobru alternativu. Odlučili smo da porcije budu takve da daju sitost i pun ukus i da nam se rado vraćate i budete zadovoljni. Cilj nam je da istrajemo, održimo kvalitet, ali ga i unapredimo, pa ako primetite da je nešto lošije nego što ste navikli javite nam. Ako ostavimo dobar utisak preporučite nas prijateljima, nama će to značiti i nećemo se ljutiti.

Mi smo u Narodnog fronta 54, kao što smo gore i napisali, a možete nas i pozvati na 060 423 54 54 i naručiti neku od kaša iz ponude.

Pored stalne ponude, koju imamo svakog radnog dana od 7 do 12:30 na meniju, tu su i nedeljne i sezonske kaše ali ponekad i dnevno iznenađenje. Neke od njih možete pronaći i u prodavnicama zdrave hrane “Bio Un”a u Pašićevoj 35 (preko puta Matice srpske) i na SPENS-u, kao i u “Mednoj Ravnici” na Bulevaru Evrope u Zonedovoj zgradi. Oni rade do uveče, pa ih možete i tada kupiti, kao i vikendom.

Hvala vam što kupujete kod nas.
Vaša Kascha

Categories: Zdrave navike