S obzirom da je vreme posta, a i velik broj ljudi se opredeljuje za zdraviju i vegetarijansku ishranu, odlučili samo da jedan takav recept podelimo sa vama. Ukoliko ipak volite meso i jedete ga često ovo je jedan dobar predlog da malo odmorite od toga i probate nešto novo. Uz pljeskavice od heljde ovde je kao prilog bio pire od krompira, šargarepe, brokolija i celera, ali možete ih jesti i uz bareno ili grilovano povrće, salate.. ili šta god da vam padne na pamet.
Sastojci za pljeskavice:
- 1 šolja od 3dl heljde,
- 3 kašike brašna,
- 1 veća glavica crnog luka,
- 2 čena belog luka,
- 1/2 kašičice kurkume,
- 2 kašičice tucane paprike ili malo čilija,
- malo lanenog semena,
- so i biber,
- 2 kašike maslinovog ulja i
- po potrebi dodati malo vode i dodatne začine koje želite (čili, korijander, peršun…)
Priprema:
Dobro operite heljdu i stavite da se kuva 15ak minuta. Kada se skuva dobro je ocedite i ostavite da se prohladi. Iseckajte crni i beli luk i pomešajte sa heljdom, dodajte laneno seme, papriku, kurkumu, biber, so i brašno i sve dobro izgnječite rukama. Ako je potrebno dodajte još malo vode dok ne dobijete kompaktnu smesu za pljeskavice. Oblikujte rukama pljeskavice i ređajte ih u tepsiju (najbolje na papir za pečenje). Stavite u zagrejanu rernu na 250 stepeni i pecite 20-25 minuta.
Prijatno!