S obzirom da je vreme posta, a i velik broj ljudi se opredeljuje za zdraviju i vegetarijansku ishranu, odlučili samo da jedan takav recept podelimo sa vama. Ukoliko ipak volite meso i jedete ga često ovo je jedan dobar predlog da malo odmorite od toga i probate nešto novo. Uz pljeskavice od heljde ovde je kao prilog bio pire od krompira, šargarepe, brokolija i celera, ali možete ih jesti i uz bareno ili grilovano povrće, salate.. ili šta god da vam padne na pamet.

Sastojci za pljeskavice:

  • 1 šolja od 3dl heljde,
  • 3 kašike brašna,
  • 1 veća glavica crnog luka,
  • 2 čena belog luka,
  • 1/2 kašičice kurkume,
  • 2 kašičice tucane paprike ili malo čilija,
  • malo lanenog semena,
  • so i biber,
  • 2 kašike maslinovog ulja i
  • po potrebi dodati malo vode i dodatne začine koje želite (čili, korijander, peršun…)

Priprema:

Dobro operite heljdu i stavite da se kuva 15ak minuta. Kada se skuva dobro je ocedite i ostavite da se prohladi. Iseckajte crni i beli luk i pomešajte sa heljdom, dodajte laneno seme, papriku, kurkumu, biber, so i brašno i sve dobro izgnječite rukama. Ako je potrebno dodajte još malo vode dok ne dobijete kompaktnu smesu za pljeskavice. Oblikujte rukama pljeskavice i ređajte ih u tepsiju (najbolje na papir za pečenje). Stavite u zagrejanu rernu na 250 stepeni i pecite 20-25 minuta.

Prijatno!

Categories: Predlozi za ručak, Predlozi za večeru

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *